Vad du betalar för

Kampanjen ”Vad du betalar för” lanserades den 8 juni 2011 med anledning av Världsdagen mot Piratkopiering. Syftet med kampanjen är att väcka opinion och sprida kunskap om problemen, riskerna och konsekvenserna med piratkopiering.

Piratkopiering ses tyvärr ofta som en ganska harmlös företeelse, men bakom fasaden döljer sig allt från barnarbete och tillverkning under usla förhållanden till kopplingar till den organiserade brottsligheten. Eftersom piratkopior, till skillnad från originalprodukter, tillverkas utan insyn från myndigheter och kontrollorgan är risken stor att produkterna är hälsofarliga eller rent utav livsfarliga.

Tidigare var det mest lyx- och modebetonade produkter som kopierades men idag rör det sig om allt från livsmedel, hudvårdsprodukter, leksaker, mobiltelefoner och läkemedel till reservdelar till bilar eller flygplan. Du kan läsa mer om allt detta och lite till på kampanjsajten ”Vad du betalar för” länk. Du hittar även ett antal tips och råd om hur du som konsument kan gå tillväga för att undvika att köpa piratkopior.