Swedish Anti-Counterfeiting Group

Aktuellt

Artiklar & Seminarier

PRESSRELEASE: Obligatoriskt med elektronisk ansökan om tullingripanden under 2024

Vi vill uppmärksamma våra medlemmar på att det har skett uppdateringar kring Ansökan om ingripande mot piratkopior (AFA) som Tullverket vill informera om.

Kommissionen vill under 2024 göra det obligatoriskt att hantera alla ansökningar om ingripande elektroniskt (e-AFA). Detta innebär att alla AFA som lämnas in i Sverige, förlängningar och ändringar av befintliga AFA, ska göras elektroniskt via EUIPO:s IP Enforcement Portal (IPEP - www.ipenforcementportal.eu). Det är fortfarande oklart när exakt AFA i pappersformat inte längre kan godtas. Tullverket förordar dock att de rättighetshavare och juridiska ombud som vill lämna in en AFA i Sverige använder sig av IPEP redan nu och bekantar sig med portalen eftersom AFA i pappersformat kommer att fasas ut snart.

Vi skickar länken till kommissionens pressmeddelande https://taxation-customs.ec.europa.eu/news/intellectual-property-rights-ipr-transition-mandatory-use-electronic-applications-action-eafas-2023-10-16_en  där ni kan hitta detaljerade hänvisningar om hur man skapar ett konto i IPEP, fyller i och lämnar in en e-AFA i IPEP lämnar in e-AFA via IPEP. Vid funderingar kring dessa frågor rekommenderar Tullverket att man tar kontakt med IPEP-teamet direkt: ipenforcementportal@euipo.europa.eu.

SACGComment